13 Ağustos’ta otomotiv sektörünün beklemediği ve hazırlıksız yakalandığı matrah güncellemesi sonrası yaşananları 3 aşağı 5 yukarı biliyorsunuz. Kısaca hatırlatmam gerekirse otomotiv sektöründe uzun süredir devam eden çip krizinin sebep olduğu araç bulunurluğu sorunu ağustos ayında çok ciddi bir şekilde arttı. Bu ortamda bırakın matrah güncellemesini, ucube ÖTV sistemi tamamen kaldırılsa bile sektörün satacak aracı yoktu.

VATANDAŞA FAYDASI OLMADI
Tüketiciler güncellemeyle birlikte ortalama 50-60 bin TL civarındaki indirim fırsatını kaçırmamak için bayilere hücum ederken, zaten stoklarında yeterince araç bulunmayan distribütör ve bayiler ise ister istemez bu talebe karşılık veremedi. Bunun sonucu olarak da ağustos ayında güncellemeye rağmen otomotiv pazarı yüzde 5 düşerek 58 bin 454 adede geriledi. Bu noktada şunun altını çizmek lazım: Sektörün güncelleme öncesi ağustos ayı satış beklentisi zaten 55-60 bin adet arasındaydı. Yani güncellemenin geçtiğimiz aya hiçbir katkısı olmadığı gibi, büyük bir potansiyel kayıp da yarattı. Çünkü talebe bağlı olarak araç olsaydı en az 30 bin adet daha satış yapılabilecekti.
Sektörde araç bulunurluk sorunu yaşanırken, hükümetin beklenmedik şekilde matrah güncellemesini devreye sokmasını, “Bunu sektör için değil, enflasyonu düşük tutmak için yaptılar” yorumlarının yapılmasına sebep olmuştu. O gün bu yorumlara sert tepki gösterenler ise önceki gün açıklanan enflasyon rakamlarıyla bunun gerçek olduğunu net olarak gördü.
ENFLASYONU DÜŞÜRDÜ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, ağustos ayında enflasyon yüzde 1,12 artarken, yıllık enflasyon yüzde 19,25 ile politika faizinin üzerine çıktı. TÜİK’in verilerine göre matrah değişikliğiyle birlikte ağustosta benzinli araçların fiyatı ortalama yüzde 3.4, dizel araçların fiyatı ise yüzde 1.7 düşmüş. Bu iki kalemin TÜFE içindeki toplam ağırlığı yüzde 7.2. Bu da yaklaşık 0.20 puan demek. Yani sonuç olarak otomotivde matrah güncellemesi belki ağustos ayında vatandaşa yaramadı ama enflasyonun 0,20 puan düşmesini sağlamış oldu. Eğer matrah artışı olmasaydı yıllık enflasyon 19,45 olarak TÜİK kayıtlarına geçecekti.
Düşünün bir takım oynamalara rağmen aylık enflasyon yüzde 1.12 artmış. İnanın enflasyonu düşürmenin yolu bu değil, olmamalı da. Ama enflasyon tablosu net bir şekilde gösteriyor ki; ÖTV matrah düzenlemesi hem sektörün ve vatandaşın gazını alma, hem de enflasyonun düşük çıkması operasyonu olmuş. Yani aynı ÖTV’nin kendisi gibi 1 koyup 3 almışlar.