• YARIM ALTIN
    4.410,00
    % -1,01
  • AMERIKAN DOLARI
    21,2503
    % 1,37
  • € EURO
    22,9861
    % 2,13
  • £ POUND
    26,7586
    % 1,45
  • ¥ YUAN
    2,9912
    % 1,11
  • РУБ RUBLE
    0,2626
    % 1,23
  • /TL
    %
  • BIST 100
    5.372,66
    % 5,04

Pentagon: Ukrayna uçağını İran düşürdü

Amerikan istihbaratı, İran’ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak’taki Amerikan askerlerini balistik füzelerle hedef almasından kısa süre Tahran’da düşen Ukrayna Havayolları uçağı konusunda gerilimi yeniden yükseltecek bir iddia ortaya attı.

Amerikan basınına isim vermeden konuşan yetkililer, uçağın ‘muhtemelen İran’ın attığı bir füzeyle yanlışlıkla düşürüldüğünü’ öne sürdü. Tahran bu suçlamayı kesin bir dille reddetti.

‘UYDU KIZILÖTESİ SİNYAL ALDI’

Amerikan haber kanalı CBS News’a konuşan Amerikalı yetkililer, Boeing 737-800 tipi uçağın bir füzeyle düşürüldüğüne inandıklarını söyledi. Kanala konuşan Amerikan istihbarat yetkilileri, bir uydunun uçağın düşmesinden önce iki füzenin fırlatıldığına dair kızılötesi sinyal aldığını, kısa süre sonra da bir patlama sinyali geldiğini öne sürdü.

‘RUS FÜZESİ’ İDDİASI

Newsweek dergisine konuşan bir Pentagon yetkilisi ile istihbarat yetkilileriyse uçağın Rus yapımı bir Tor füzesiyle vurulduğuna inandıklarını söyledi. Newsweek’in haberinde, Iraklı bir istihbarat yetkilisinin de aynı kanaati paylaştığı ileri sürüldü.

İRAN: MANTIKSIZ SÖYLENTİLER

İran Sivil Havacılık Kurumu’ysa iddiayı reddetti. ISNA ajansı üzerinden yapılan açıklamada, suçlamalar ‘mantıksız söylentiler’ olarak nitelenirken, “Bilimsel olarak, bir füzenin Ukrayna uçağını vurmuş olması imkânsız” denildi.

Ukrayna’dan bugün yapılan açıklamada, 176 kişinin ölümüne sebep olan uçak kazasında Rus füzesi ve terör ihtimallerinin de araştırılacağı belirtilmişti. İran yönetimiyse uçağın teknik sebeplerden ötürü düştüğünü açıklamıştı.