• YARIM ALTIN
    4.487,00
    % 2,90
  • AMERIKAN DOLARI
    20,0115
    % 0,19
  • € EURO
    21,3833
    % -0,24
  • £ POUND
    24,9742
    % 0,83
  • ¥ YUAN
    2,8330
    % 0,40
  • РУБ RUBLE
    0,2528
    % 1,50
  • /TL
    %
  • BIST 100
    4.580,67
    % 3,45

PİLLERİ en hızlı dolduran kazanacak

PİLLERİ en hızlı dolduran kazanacak

Günümüzde artık her marka hızla yeni elektrikli modellerini piyasaya sunarken, rekabet artık bu modellerden çok kimin daha hızlı pilleri (batarya) dolduracağına kaymış durumda. Bu noktada son dönemde batarya değişim istasyonları dikkat çekmeye başladı.

ELEKTRİKLİ otomobillerin artık otomotiv endüstrisinin geleceği değil gerçeği olduğu, içten yanmalı yani benzin ve dizel motora sahip araçların ise sona yaklaştığı ortada. Zaten geçen hafta kapılarını açan Münih otomobil fuarında da hemen hemen her markanın yetkilisi açık açık artık yeni nesil içten yanmalı araç geliştirip, tasarlamadıklarını, mevcut araçların üretimlerin kademeli olarak sona ereceğinin altını kalın çizgilerle çektiler.

Yani isteseniz de istemeseniz de 3-4 yıl içinde elektrikli otomobillerden başka bir şansımız kalmayacak. Özellikle de bizim gibi göbeği Avrupa’ya bağlı ülkeler için. İşte bu noktadan sonra artık elektrikli otomobil gerçeğini anlatmak yerine kafalardaki soru işaretlerinin çözüm yollarını göstermek daha doğru olacaktır.

Bugün elektrikli araçlara yönelik en büyük endişe kuşkusuz menzil ve şarj süreleri. Sanki mevcut fosil yakıtlı otomobilimizle her gün şehir dışı yolculuk yapıyormuşuz gibi, 300-400 km menzilli araçları bile beğenmiyoruz. Ama yine de tüm endişeleri gidermek için tüm sektör yoğun bir çalışma içinde.

ŞARJ SÜRELERİ HIZLA GELİŞİYOR

Bunun sonucunda bugün 700-800 km menzilleri, yeni şarj sistemlerini ve teknolojilerini konuşmaya başladık. Şarj etme süreleri ise şu an batarya kapasitesine ve nerede şarj (AC, DC) ettiğinize göre değişiyor. Yani evinizde veya ofisinizde şebeke elektriğiyle 3-4 saatten başlayıp 10-12 saate uzayan şarj sürelerine ulaşırken, hızlı şarj cihazlarıyla 30-40 dakika ile 1-2 saati arasında süreler gerekiyor.

Kuşkusuz yarım saatlik hızla şarj süresine bile içten yanmalı araçlardaki pompa sürelerinin (5 dakika) çok üstünde olduğu için burun kıvrılıyor. Halbuki bir elektrikli otomobili en çok akşam saatlerinde evimizde şarj edeceğimizi unutuyoruz. Ama elektrikli otomobil ve şarj cihazları konusunda geliştirilen teknolojiler o kadar hızlı ilerliyor ki, kısa süre içinde 5-10 dakikada şarj edebilen cihazları konuşuyor olacağız. Zaten şimdiden bu konuda haberler okumaya, yeni nesil bir çok şarj şirketinin hızla gelişen rekabetini görmeye başladık.

BATARYA DEĞİŞİM İSTASYONLARI

Endişeleri giderecek diğer bir sistem ise batarya değiştirme istasyonları. Belki hatırlayanınız vardır; bundan yaklaşık 10 yıl önce, henüz elektrikli araçlar konusunda bu kadar radikal değişim ve dönüşüm yaşanmazken, Fransız Renault, İsrailli Better Place şirketiyle pil değiştirme sistemi geliştirmişti. O dönem biri Bursalı Fluence olmak üzere ürettiği elektrikli otomobillerde, pilleri kiralayan ve bu sistemle değiştiren şirket ancak zamana yenik düşmüştü. Çünkü elektrikli araç talebi bugünkü kadar hızlı değildi. Zaten 2013 yılında Better Place şirketi de iflas edince, bu sistem raftan kalkmıştı.

Aradan geçen 10 sene içinde elektrikli araç dönüşümü hızlanınca, firmalar da hızlı şarja alternatif yeni sistemler geliştirmeye başladı. Bu sistemlerin başında da Renault’un 10 yıl önceki modeli geliyor.

KİMLER ŞU AN NE YAPIYOR?

  • Önce Çinli elektrik otomobil üreticisi NIO, ikinci nesil pil değiştirme istasyonlarını tanıtıp, kullanıma sundu. Günde 312 adede kadar pil değişimi yapılabilen bu tam otomatik istasyonlarda, tek tuşla boş batarya 4.5 dakikada dolusuyla değiştiriliyor.
  • NIO’dan sonra Çinli Aiways de elektrikli modelleri için pil değiştirme istasyonları kuracağını açıkladı ve hayata geçirdi. 3 yılda Çin’in 17 şehrinde 200 istasyon kurmayı planlayan Aiways, bu istasyonlarda 3 dakikada pili değiştireceğini aktardı. Bu istasyonlar şu an Çin’de özellikle elektrikli taksiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor.
  • Bu arada bu sistemin mimarı Renault da, önümüzdeki günlerde bu konuda yeniden çalışmalara başlayacaklarını açıkladı.
  • Bu konuda Avrupa adına yeni bir gelişme ise Münih fuarında tanıtıldı. Çinli JAC’ın bünyesindeki İtalyan XEV markası, ‘Battery Xchange’ ismiyle şehir içi aracı Yoyo’ya uygun batarya değiştirme otomatını tanıttı. 150 km menzinli bu küçük aracın şarjı bittiği an çanta gibi araçtan çıkartarak, otomattan yenisiyle rahatlıkla değiştirebiliyorsunuz.

Yani anlayacağınız günümüzde artık her marka hızla yeni elektrikli modellerini piyasaya sunarken, rekabet artık modellerden çok kimin daha hızlı pilleri dolduracağına kaymış durumda.