Eray Altıntaş
EURUSD’de gerçekleşen aşırı satım, ECB öncesi anlamlanır nitelikte, ancak ABD 10 yıllıklarına yeniden bir girişin olduğunu görüyoruz, özellikle enflasyon beklentileri konusunda Avrupa’ya nazaran daha kontrollü bir FED var karşımızda.

Talep tarafından ziyade, ARZ dönemeçlerindeki dengesizliğin en büyük uyarıcısı, Pandemi ile birlikte gelen tercih ve alışkanlıkların değişmesi. Bu gibi durumlarda standart teoriler, ekonometrik ölçümlemelerin sonuç tarafında dengesizliğe sebep oluyor.
Hem FED hem ECB kanatlarında, FED’in Maliye Politikası ile daha yakın ilişkileri varken
Avrupa’da birçok ülkenin birleşimde bulunması, her devletin kendi Maliye Politika yönetimi beraberinde getiriyor ve EUROZONE’da olan ülkelerin topyekün olarak likitide dengesini etkilemek ve yönetmek zor olabiliyor. %3 gerçekleşen enflasyonun da farklı kültürlerdeki tüketim alışkanlıklarından kaynaklanması doğal karşılanmalı.
Peki EURUSD’de neler bekleniyor, özellikle ticari kesimin hem ithalat hem ihracat ile uğraşan mecralarda kur riskleri ortaya çıkabiliyor, bu her zaman TL bazında değil; dolar ve EURO arasındaki dengesizliklerden meydana geliyor.
Daha çok uzun vade incelemelerde bulunduğum EURUSD için Dolar lehine pozlanmayı uzun vadede beklerken, kısa vadede EURO’nun beklenen varlık alımı azaltımları ya da piyasa faizi baskısıyla biraz daha kıymet kazanabileceğini bekleyebiliriz.
Teknik olarak ise dalgalanmanın yatay eğilimde yakın vadede standart dalgalandığı, Ancak biraz daha orta vadede sert negatif eğimde volatil bir fiyatlanma çizdiğini gözlemliyoruz.