• YARIM ALTIN
    4.410,00
    % -0,94
  • AMERIKAN DOLARI
    21,2436
    % 1,36
  • € EURO
    22,7892
    % 1,46
  • £ POUND
    26,7382
    % 1,41
  • ¥ YUAN
    2,9904
    % 1,11
  • РУБ RUBLE
    0,2625
    % 1,22
  • /TL
    %
  • BIST 100
    5.372,66
    % 5,04

Şirketler, Biden-Şi zirvesi istiyor

Şirketler, Biden-Şi zirvesi istiyor

Çin’deki Amerikan firmaları, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, Trump döneminde yükseltilen ticaret engellerine çözüm bulmak üzere bu yıl bir araya gelmesini umuyor.

Son yapılan ankete göre Çin’de Amerikan Ticaret Odası üyelerinin yüzde 54’ü ilişkilerin yeniden kurulabilmesi için “düzenli hükümetler arası iletişim” çağrısında bulunurken, yüzde 38’lik kısım bu yıl bir Biden-Şi zirvesi istiyor.

Katılımcıların yüzde 47’si gümrük tarifelerinin kaldırılmasını isterken, üyelerin yüzde 75’inden fazlası ticaret savaşı sırasında uygulamaya koyulan tedbirlerin faaliyetlerini etkilemekte olduğunu belirtti.

 

Ankette vize problemleri de gündeme geldi. Katılımcıların yüzde 60’ından fazlası, şirketlerin üst düzey yetkilileri ve aileleri için düzenli vize hizmetlerinin yeniden sağlanması gerekliliğine dikkat çekti.

Ankete 125 firma katıldı

Oda ankete katılan 125 firmanın adını vermezken, üyeler arasında Boeing Co., Coca Cola Co. ve Walt Disney Co. gibi çok bilinen bazı Amerikan markalarının Çin’deki birimleri bulunuyor.

Amerikan Ticaret Odası Başkanı Greg Gilligan, Cuma günü Bloomberg TV’ye yaptığı değerlendirmede, “Son birkaç yıldır, iki ülke ve ilgili yetkililer arasında büyüyen bir boşluk var
ve yetkililer şimdilerde neredeyse hiç iletişim halinde değil. Eğer iki ülkenin liderleri bir araya gelirse ve süreç yeniden başlarsa, bu iyi bir şey olacak” dedi.

Biden-Şi arasında telefon görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile telefon görüşmesinde görüş ayrılıklarına rağmen kritik konularda iki ülkenin işbirliği içinde çalışması çağrısını yaptı.

İki en büyük ekonominin lideri Perşembe akşamı 90 dakika süren bir görüşme yaptı. İki lider böylece şubat ayından bu yana ilk kez görüşmüş oldu.

Bloomberg'e konuşan kıdemli ABD yetkilisine göre, ABD ve Çinli yetkililerin son dönemdeki görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesinden rahatsız olan Biden, Şi ile görüşmeyi talep etti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “İki lider geniş kapsamlı, stratejik görüşme gerçekleşti. Görüşmede iki ülkenin çıkarlarının birleştiği ve ayrıştığı alanlar ele alındı. İki lider sorunları açık ve doğrudan görüşmede anlaştı” denildi.