• YARIM ALTIN
    4.487,00
    % 2,90
  • AMERIKAN DOLARI
    20,0115
    % 0,19
  • € EURO
    21,3833
    % -0,24
  • £ POUND
    24,9742
    % 0,83
  • ¥ YUAN
    2,8330
    % 0,40
  • РУБ RUBLE
    0,2528
    % 1,50
  • /TL
    %
  • BIST 100
    4.580,67
    % 3,45

Yapay Zeka Mirası

Yapay Zeka Mirası

Son birkaç yıldır gündelik hayatta adını daha çok duyduğumuz “yapay zeka” ve “makine öğrenimi” konularında durmaksızın çalışma yapan şirketlerin değerleri NASDAQ borsasında istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor.

2019 yılında henüz 40 milyar dolarlık piyasa hacmine sahip olan “yapay zeka” endüstrisinin, çok yakın bir gelecekte aklınıza gelen her sektörde kendisine kullanım alanı bularak, dünya genelindeki verimliliği %38 arttıracağı ve 2035 yılına kadar 14 trilyon dolarlık bir ilave değer yaratacağı ön görülüyor.

Google, Amazon, Facebook, Nvidia, Microsoft, Tesla gibi dev şirketler bu pazardaki gelişimi yakinen takip ederek, yatırımlarını bu yönde geliştiriyorlar. Binlerce startup şirketi gece gündüz çalışarak bu balinalara ait iş kollarına “yapay zeka” çözümleri üretiyorlar.

Pandemi dönemindeki kapanma sonucu ortaya çıkan “global çip krizi” maalesef bu şirketlerinde üretimlerini aksatarak borsalarda hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden oldu. Nasıl ki böyle zamanlarda piyasadan düşük fiyattan bu hisse senetlerini toplayarak uzun vadede kazanım sağlamak bir fırsat ise, uzun vadede büyüme trendi göstereceğinden şüphe duymadığımız; yapay zekâ, uzay teknolojileri, robotik öğrenimi gibi yüksek teknoloji çözümleri sunan şirketlere yatırımda kaçırılmaması gereken fırsatlardan.

Birçok yatırımcı bu pazarda, hisse senedi fiyatı 100 dolar ile 1500 dolar arasında olan teknoloji şirketlerine odaklanıyor olsa da yapay zeka ve robotik ürün geliştiren şirketlere çip üreten şirketler ile, büyük data, data analitiği veya bulut depolama gibi konularda hizmet üreten şirketlerin hisse senedi fiyatları halen borsalarda 5-10 dolar arasında işlem görüyor.

Peki kripto dünyasında benzer şirketler ne gibi çalışmalar yapıyor ve yatırımcılara ne gibi fırsatlar sunuyor?

Bu yazı da size bu şirketlerden bazı örnekler vererek, dikkatinizi bu alandaki coinlere çekmek istiyorum:

SingularityNET (AGIX) : Yarattığı SOPHIA isimli robotu ile, “yapay zeka” ya vücut kazandıran şirket olarak tarihe geçen SingularityNET, blok zincir ile yapay zekayı bir araya getirerek, merkeziyetsiz bir “yapay zeka” platformu ve pazar yeri yaratmayı hedefliyor.

Bu platform sayesinde, kullanıcılar, hizmet sağlayıcılardan sürekli büyüyen yapay zeka algoritmaları veri havuzundan arama yapabiliyor, bunları deneyebiliyor, bu yapay zeka uygulamalarını kendi uygulamalarına entegre edebiliyor.

Ocean Protocol (OCEAN): Facebook, Google, Microsoft gibi şirketler kullanıcı verilerini topluyor ve bunları ihtiyacı olan şirketlere satıyorlar. Bu şirketlerin aksine Ocean Protocol herkes için daha iyi ürünler, hizmetler ve deneyimler ortaya çıkarmak için bu verileri toplum yararına kullanmayı amaçlıyor.

Şirket aynı zamanda verilerin merkeziyetsiz bir şekilde, blok zincir üzerinde depolanması konusunda da çözümler üretmekte. Bu çözümler çok sık karşılaştığımız verilerin bir merkezden çalınması veya hacklenmesini konusunu ortadan kaldırmakta.

Numeraire (NMR): Kullanıcıların blok zincir üzerinde hisse senedi ticareti yapmalarını sağlamayı amaçlayan bir yazılımdır.

Numerai platformu sayesinde bilim insanları, sunulan küresel verileri, piyasa hareketlerini tahmin eden modeller oluşturma amacı ile işliyor. Modeller ise, makine öğrenimi algoritmaları ve yapay zeka gibi çağın önemli teknolojileri bir araya getirilip oluşturuluyor.

Fetch (FET): Nesnelerin interneti (IoT) donanımına sahip cihazlar ile bu cihazları oluşturan algoritmaları ilişkilendirmek amacı ile kurulan bir platformdur.  Şirket, kurumların otonom sistemlerde karşılaştıkları yazılımsal zorlukları ortadan kaldırarak bu kurumlara uygun altyapı hizmetleri sunmaktadır. Son olarak dünya devi BOSCH firması ile kurduğu ortaklık sonucu fiyatını 45 kat yükselten şirket, finans, mobilite, akıllı şehirler, Internet of Things (IoT), tedarik zinciri gibi alanlarda çalışmalar yapmak için kendisini geliştirmeye devam ediyor.

DeepBrainChain (DBC): “Yapay Zeka” ya dayalı çalışan uygulamaların işlemci güçlerinin doğurduğu yüksek maliyetleri aşağı düşürmeyi hedefleyen DBC, aynı zamanda blok zincir üzerinde yapay zekaya erişimi demokratikleştirmeyi amaçlamaktadır.

Prometeus Network (PROM): Sosyal medya pazarlaması, medikal ve sigorta veri piyasaları gibi sektörlerin içerisindeki veri komisyonculuğu (data brokerage) konularında karşılaşılan sorunları çözmeye odaklanmış bir şirkettir.

Project Pai (PAI): Dünya üzerindeki her bir bireyin sanal dünyada bir “avatarı” olması gerektiği fikrinden yola çıkan şirket, bireylerin online mecralardaki davranışlarını takip eden yapay zeka uygulamaları geliştirmekte ve bu davranışlardan elde ettiği sonuçlara göre kişiye özel “avatar” modelleri sunmaktadır.

Velas (VLX): Akıllı sözleşmeler ile gerçekleştirilen veri transferleri konusunda kendi kendine öğrenme özelliğine sahip İsviçre merkezli bir blok zincirdir. Saniyede 30 bin işlemi gerçekleştirecek kadar hızlı olan bu blok zincir, işlemler arası kırılamaz güvenlik zinciri ve blok zincirlerin ölçeklenebilirliği konularında hizmetler sunmaktadır.

Cortex (CTXC) : Blok Zincir üzerinde, yapay zeka ve yapay zekaya dayalı uygulamaları çalıştırmak üzere donatılmış merkezi olmayan bir dünya bilgisayarıdır. Cortex gerçek hayatta karşılaşılan problemleri ve sorunları akıllı kontratlara entegre edebilmek adına, merkeziyetsiz aplikasyonlara (DApp) makine öğrenimi yeteneği kazandırmaktadır.

Görüldüğü üzere bu coinler, ortaya koydukları projeler, bu projeleri gerçekleştiren bilim adamları, yazılımcılar itibari ile sadece kripto borsalarında alınıp satılmanın çok daha ötesinde amaçlara hizmet ediyorlar.

Yukarıda saydığımız tüm bu coinlerin şu andaki birim başı değerleri 0,5 veya 1 doların altında olmakla birlikte bu ve bunun gibi yapay zeka ürünleri geliştiren 65 adet koin ve arkasındaki şirketlerin, 2 trilyon dolarlık toplam kripto piyasası içinde temsil ettiği yer sadece 3 milyar dolardır.

Baş döndüren hızda yükselen teknoloji içerisinde, “yapay zeka” ya dayalı kripto ürünlerinin veya yatırımlarının daha ne kadar yolun başında olduğu konusunda dikkatinizi çekmek istiyorum. Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte, çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel mirasın, bu tarz şirketlerin koinlerinden veya hisse senetlerinden oluşan bir karma sepet olduğunu düşünmekteyim.